Luchtplantjes verzorgen
Luchtplantjes verzorgen hoeft niet moeilijk te zijn. Integendeel, luchtplantjes verzorgen is juist heel makkelijk in vergelijking met de meeste planten. Is dat even fijn! Dit betekent natuurlijk niet dat je luchtplantjes helemaal niet hoeft te verzorgen. Het is en blijven levende planten. Groene vingers hebben is niet nodig, maar een beetje aandacht zo nu en dan is wel belangrijk voor mooie en gezonde plantjes.

De naam Luchtplantjes zegt het eigenlijk zelf al: de plantjes hebben geen potgrond nodig om te groeien. Luchtplantjes zijn epifyten, plantjes die oorspronkelijk groeien in bomen en planten en leven van de luchtvochtigheid. Ze hebben geen of hele kleine wortels die vaak uitsluitend worden gebruikt om zich vast te klemmen aan bomen of andere planten. Luchtplantjes nemen hun voedingsstoffen op via hun ‘trochomen’ op de bladeren. Dit zijn kleine donzige haartjes op de bladeren van het Luchtplantje. Via deze trichomen wordt voeding uit de luchtvochtigheid en regen gehaald.

Sommige mensen denken dat luchplantjes geen water nodig hebben, maar dit is niet waar. Het is en blijven planten en alle planten hebben water nodig!
Luchtplantjes komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en leven hier buiten van de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid in Nederland en andere Europese landen is echter niet zo hoog als in deze landen. Om deze reden behoeft ieder Luchtplantje nog enigszins wat verzorging voor een optimale levensduur.
Luchtplantjes verzorgen kan op twee manieren. Je kunt luchtplantjes wekelijks besproeien met water of in een badje met water onderdompelen. Een combinatie van beide is ook mogelijk, dit maakt jouw plantjes extra blij!
Airplant-Retreat
Luchtplantjes verzorgen kan ook middels de onderdompel methode. Wij noemen deze methode ook wel een Airplant-retreat, omdat ze na de retreat helemaal opknapt en fris zijn. Wij raden je aan, luchtplantjes maandelijks in een badje met water te doen. Doe dit naast de normale verzorging, namelijk het wekelijks besproeien van de luchtplantjes.
Airplant-Retreat in stappenplan
Vul het badje met lauwwarm water, bij voorkeur regenwater maar kraanwater kan ook prima. Dompel je luchtplantjes vervolgens onder. Tijdens deze bad-sessie zuigt de luchtplant zich vol met water. Als je deze vervolgens na 20-30 minuten uit het water haalt, bloeit hij op. Belangrijk is om het water even van je luchtplantje af te schudden en hem even vervolgens in zijn geheel op te laten drogen. Als er water tussen de bladeren van de Luchtplant blijft zitten, dan kan het blad gaan rotten.
Door het badje gaat je plantje weer helemaal stralen, en wordt de levensduur verlengd. Het is ook zeker aan te raden als je luchtplantjes kleur beginnen te verliezen of er slechter uit gaan zien.
Om je hierbij wat te helpen, is hieronder de sessie visueel afgebeeld:



eerder te veel water, dan te weinig
Luchtplantjes kunnen zich van vele verwaarlozingen wel herstellen. In verhouding tot andere planten kunnen ze gemakkelijk een langere periode (4-8 weken) zonder water leven. Waar ze niet van kunnen herstellen is een overdosis water. Het is daarom belangrijk om goed op je luchtplantjes te letten. Hieronder zijn een aantal symptomen die je richtlijnen kunnen geven voor de verzorging.
Symptomen van te weinig water:
– Krullende bladeren
– Bruine puntjes aan de bladeren
Symptomen van te veel water:
– Luchtplant neemt het water niet binnen 4 uur op
– Het blad ziet er geweekt uit
Drogen de plantjes niet zo snel? Zet ze dan eventjes buiten in het zonnetje! In de natuur helpt het zonnetje en de wind bij de verdamping van overtollig water.
Lucht
Een belangrijke aspect in de verzorging van je luchtplantjes, is de circulatie van lucht. Van origine groeien luchtplantjes in open omgevingen in de vrije natuur. Omdat ze dit gewend zijn, houden ze dan ook van een luchtige omgeving. Hoewel de luchtplantjes het ook prima doen op plaatsen met minder luchtcirculatie, wordt frisse lucht uiterst gewaardeerd door onze groene vriendjes.
Licht
Luchtplantjes houden erg veel van licht, alhoewel direct zonlicht weer minder wordt gewaardeerd door sommige soortjes. Het liefst worden Luchtplantjes in indirect zonlicht geplaatst, zodat zij hun voeding en water zo goed mogelijk kunnen omzetten in o.a. glucose wat de groei en vitaliteit van de plantjes mogelijk maakt!